Kategoriat
Yleinen

Paavo Leinonen

OSTETAAN PAAVO LEINOSEN TEOKSIA

Paavo Leinonen (1894-1964) Taidemaalari

041 473 8034 / info@ostetaanmyydaan.fi

Paavo Leinonen (12. toukokuuta 1894, Säräisniemi – 13. kesäkuuta 1964, Oulu) oli säräisniemeläinen taidemaalari. Hän opiskeli Taideteollisessa keskuskoulussa, jossa perehtyi erityisesti koristemaalaukseen, vuosina 1914–1917 ja Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa vuonna 1917. Leinonen debytoi taiteilijana Helsingissä vuonna 1917.

Nuoruudessaan Leinonen kuului Tyko Sallisen ympärille muodostuneeseen ekspressionistiseen Marraskuun ryhmään. Marraskuun villeihin kuuluneiden taiteilijoiden lisäksi Leinonen oli myös kirjailija Joel Lehtosen läheinen ystävä.

Leinonen työskenteli 30 vuoden aikana yli 20 kirkollisessa kohteessa ja häntä pidettiin erityisesti hiljaisen harmonian mestarina. Hänen tuotantoaan löytyy muun muassa Taulumäen kirkosta Jyväskylässä, Säynätsalon kirkosta, Lapuan tuomiokirkosta, Vihdin kirkosta, Sääksmäen kirkosta, Akaan kirkosta, Kestilän kirkosta, Savonlinnan tuomiokirkosta, Kuortaneen kirkosta, Töölön kirkosta Helsingissä, Saarijärven kirkosta, Kärkölän kirkosta, Oulun tuomiokirkosta, Tuiran kirkosta Oulussa ja myös Oulun Hintan seurakuntakodin iso alttariseinämaalaus on Leinoselta tilattu työ.

Kirkollisten kohteiden lisäksi Leinosen teoksia löytyy muun muassa Aineen taidemuseon, Kemin taidemuseon ja Ateneumin kokoelmista ja hänen luonnoksiaan ja esineistöään on esillä Säräisniemen kotiseutumuseossa yhdessä hänen sukulaisensa ja ystävänsä taidemaalari ja taidegraafikko Olli Seppäsen luonnoksien ja esineistön kanssa. Erityisesti Oulun taidemuseolla on huomattava kokoelma Leinosen teoksia eri vuosikymmeniltä.

Leinonen sai valtion taiteilijaeläkkeen vuonna 1959. Vanhoilla päivillään hän osallistui vielä vuonna 1962 Joulukuun ryhmän ns. "villien" taiteilijoiden protestinäyttelyyn, josta tuli Leinosen viimeinen näyttely. Viimeiset vuodet hän asui Hiirosen vanhainkodissa Oulussa.

Julkisia teoksia ja töitä

  • Hangon kaupungintalon koristemaalaukset Antti Salmenlinnan kanssa, 1926
  • Ellen Thesleffin avustajana yhdessä Göran Hongellin kanssa Suomen taiteilijaseuran tilojen seinämaalauksin teossa Helsingin taidehallissa, 1934
  • Brysselin maailmannäyttelyn Suomen paviljongin koristemaalaukset yhdessä Göran Hongellin kanssa, 1935
  • Juseliuksen mausoleumin keskihallin kupolin koristemaalaukset Oskari Niemen kanssa sekä kuorikappelin maalausten entisöinti pääosin yksin, 1938
  • Lasimaalaukset New Yorkin maailmannäyttelyn Suomen paviljonkiin yhdessä taiteilija Anton Lindforssin ja arkkitehti Elsi Borgin kanssa, 1939
  • Merikoski, öljyvärimaalaus, Oulun kaupungintalo, 1939
  • Tervamiesten lähtö, öljyvärimaalaus, Vaalan kunnantalo, 1957
  • Tervahovi, öljyvärimaalaus, Oulun Postisäästöpankki, 1960 (Nykyään Oulun Suomalaisen klubin kokoelmissa)
Soita ja sovi ilmainen arviointikäynti!
Sähköpostitse hinta-arvio kahden tunnin sisällä!
Ripeä nouto, välitön maksu!

käteisenä tai tilisiirtona!

Haluatko vastauksen välittömästi?

Lähetä kuvat kätevästi WhatsAppin välityksellä.