Kategoriat
Yleinen

Lexa Ikonen

OSTETAAN LEXA IKOSEN TEOKSIA

Lexa Ikonen (1950-2017) Taidemaalari

041 473 8034 / info@ostetaanmyydaan.fi

Leo "Lexa" Ikonen (16. kesäkuuta 1950 – 7. syyskuuta 2017) oli suomalainen taidemaalari, motoristi, kilpa-ajaja ja kotiseutumies. Lexa Ikosen taidekoti Ateljee Jykelä, 1800-luvulta oleva pohjalaisen talonpoikaistalon pihapiiri, sijaitsee Haapajärvella Nokkoudenkylällä.

Hänelle on myönnetty Suomen Moottoriliiton pronssisen ajajamerkki. Ikonen oli MC Riverside Customs Haapajärven perustajajäsen.

Taiteilijaura

  • Ikosen taiteilijaura käynnistyi vuonna 1972. Hän oli kotiseudullaan tunnettu ja pidetty itseoppinut taidemaalari, jonka taideteoksia on esillä mm. Haapajärven koulukeskuksessa:
    • "Koululaisen kotiintulo" öljyvärimaalaus Haapajärven Ylä-asteella on Lexa Ikosen suurin työ, leveys on lähes kolme metriä.
    • "Liekit, (Joidenkin lähteiden mukaan "Tuli", vuodelta 1973) sekatekniikalla toteutettu ,nuotiotulta esittävä suurehko (280x130 cm, paino toistasataa kiloa) kolmiulotteinen teos. Alun perin se paljastettiin Kantaravintolat-ketjuun kuuluvan Kantakievari-Kantakrouvin pystybaarin seinälle 1976. Paljastajana oli kauppalanjohtaja Paavo M. Petäjä. Teos oli vuosia esillä hotellissa, jonka jälkeen se siirtyi yksitysomistukseen. Vuonna 2019 teos lahjoitettiin Haapajärven kaupungille ja sijoitettiin yläasteen seinälle.
  • Ikoselle myönnettiin Haapajärven kaupungin kulttuuripalkinnon vuonna 1991.
  • Lexa Ikosen taiteilijauran 40-vuotisjuhlanäyttely pidettiin Haapajärven kaupungintalon valtuustosalissa 18.10.–9.11.2012.

Kilpaura

  • Ikonen edusti kilpaurallaan maaradalla, kansankielellä "Jappi-ajoissa, Haapajärven Moottorikerhoa (HjMk).
  • Hän saavutti Nuorten maaradan Suomenmestaruuden vuonna 1968.

Taidekoti Jykelä

Hirsirakennus on jo kolmannella paikallaan, johon se siirrettiin Haapajärven keskustasta. Alun perin 1800-luvulla rakennetun suuren talon hirret tuotiin Muurasjärveltä hevospelillä. Pari alimmaista hirsikertaa on jouduttu joskus uusimaan. Tuulisuojana on perinteinen tervapahvi, hirsien päällä lautavuoraus, räystäät kunnolliset ja talo seisoo korkean tuuletetun rossipohjan päällä.

Soita ja sovi ilmainen arviointikäynti!
Sähköpostitse hinta-arvio kahden tunnin sisällä!
Ripeä nouto, välitön maksu!

käteisenä tai tilisiirtona!

Haluatko vastauksen välittömästi?

Lähetä kuvat kätevästi WhatsAppin välityksellä.