Kategoriat
Yleinen

Leonid Pasternak

OSTETAAN LEONID PASTERNAKIN MAALAUKSIA

Leonid Pasternak, Taidemaalari

041 473 8034 / info@ostetaanmyydaan.fi

 

Leonid Osipovitš Pasternak (alk. Jitžok-Leib tai Isaak Josifovitš Pasternak; ven. Леонид Осипович Пастернак, 4. huhtikuuta (J: 22. maaliskuuta) 1862 Odessa, Venäjä – 31. toukokuuta 1945 Oxford, Britannia) oli venäläinen jälki-impressionistinen taidemaalari. Hänen poikansa oli kirjailija Boris Pasternak.

Leonid Pasternak syntyi juutalaisen majatalonpitäjän perheeseen. Hän oli nuorin perheen kuudesta lapsesta. Hän ryhtyi piirtämään jo hyvin nuorena, mutta perhe pyrki lannistamaan harrastusta, koska pelättiin, että piirtäminen häiritsee opiskelua. Hänen ensimmäinen tukijansa oli paikallinen kadunlakaisija, joka alkoi ostaa Pasternakin töitä, kun tämä oli seitsemänvuotias.

Vuosina 1881–1885 Leonid opiskeli Moskovan yliopistossa, ensin lääketieteellisessä tiedekunnassa, myöhemmin oikeustieteellisessä. Lopulta hän päätti keskittyä taiteeseen ja lähti Münchenin taideakatemiaan, josta hän valmistui 1887. Hän palasi Venäjälle, suoritti kahden vuoden asepalveluksen tykistössä ja antautui 1889 täysitoimisesti taiteilijanuralle.

Ura alkoi menestyksekkäästi. Hänen ensimmäisen näyttelyssä olleen teoksensa osti Pavel Tretjakov, joka oli aikakauden merkittävin taiteensuosija Venäjällä. Pian hänestä tuli suosittu taiteilija, niin sanotun Polenovin piirin jäsen, johon kuuluivat Valentin Serov, Isaak Levitan, Mihail Nesterov, Konstantin Korovin. Vuonna 1889 hän avioitui pianisti Rosa Isidorovna Kaufmanin kanssa, jonka isä oli menestyvä juutalainen tehtailija, ei kuitenkaan taiteilija Isidor Kaufman, vaan tämän kaima. Pariskunta asettui asumaan Moskovaan, ja (1890) syntyi ensimmäinen pariskunnan neljästä lapsesta, tuleva kirjailija Boris Pasternak.

Leonid Pasternak oli ensimmäisiä venäläisiä taiteilijoita, joka piti itseään impressionistina. Venäjällä 1880- ja 1890-luvulla sellainen julistaminen oli täysin uutta ja herätti huomiota. Leonid oli myös Vaeltajiin ja Venäläisten taiteilijoiden unioniin. Hän oli Leo Tolstoin ystävä ja asui useita kuukausia Jasnaja Poljanassa. Hän maalasi Tolstoista useita muotokuvia ja kuvitti tämän romaanit Sota ja rauha ja Ylösnousemus. Hän sai mitalin Pariisin maailmannäyttelyssä 1900 Tolstoin romaanien kuvituksistaan.

Pasternak valittiin Pietarin taideakatemiaan (1905), ja hän opetti Moskovan maalaustaiteen, kuvanveiston ja arkkitehtuurin koulussa.

Vuonna 1921 Pasternak joutui silmäleikkaukseen Berliiniin. Hän matkusti sinne vaimonsa ja kahden tyttärensä kanssa, mutta pojat Boris ja Aleksander jäivät Venäjälle. Leikkauksen jälkeen hän päätti olla palaamatta Venäjälle ja jäi Berliiniin vuoteen 1938 asti, jolloin hän pakeni natsihallintoa Britanniaan, jossa hän asui elämänsä loppuun.

Leonid Osipovitj Pasternak (ryska: Леонид Осипович Пастернак), född 3 april (gamla stilen: 22 mars) 1862 i Odessa, Kejsardömet Ryssland död 31 maj 1945 i Oxford, var en rysk judisk målare. Han var far till Boris Pasternak.

Pasternak studerade i München och blev 1894 professor i Moskva. Han är huvudsakligen känd genom sina karakteristiska och ytterst omsorgsfullt utförda illustrationer till Lev Tolstojs arbeten – bilderna till "Uppståndelse" förekom på världsutställningen i Paris 1900 – och genom många framställningar i olja, akvarell och teckning av Tolstoj vid arbetet, på promenad eller i familjekretsen (en i museet i Sankt Petersburg). Genremålningen I examen (utställd 1900) ägs av Musée du Luxembourg i Paris.

Soita ja sovi ilmainen arviointikäynti!
Sähköpostitse hinta-arvio kahden tunnin sisällä!
Ripeä nouto, välitön maksu!
käteisenä tai tilisiirtona!
Haluatko vastauksen välittömästi?
Lähetä kuvat kätevästi WhatsAppin välityksellä.