Kategoriat
Yleinen

Josef Frank

OSTETAAN JOSEF FRANKIN SUUNNITTELEMIA KALUSTEITA

Josef Frank (1885-1967) Arkkitehti

Svensk Tenn

041 473 8034 / info@ostetaanmyydaan.fi

 

Josef Frank (15. heinäkuuta 1885 Baden bei Wien, Itävalta – 8. tammikuuta 1967 Tukholma, Ruotsi) oli itävaltalais-ruotsalainen arkkitehti, muotoilija ja taiteilija. Hän oli funktionalismin pioneereja.

Frank opiskeli arkkitehdiksi Berliinissä. Hänen väitöskirjansa vuodelta 1910 käsittelee Leon Battista Albertin kirkkoarkkitehtuuria.

Kun elämä Itävallassa kävi hankalaksi, Frank muutti Ruotsiin ruotsalaisen (Suomessa syntyneen) vaimonsa Anna Sebeniuksen ehdotuksesta. Siellä hän ei kuitenkaan saanut juurikaan oman alansa töitä mutta keskittyi sen sijaan muihin, Svenskt Tennille tekemiinsä suunnittelutöihin, kuten tekstiileihin ja huonekaluihin. Kasviaiheiset tekstiilit poikkesivat värikylläisyydessään arkkitehtuurin ankarasta funktionaalisuudesta. Toisen maailmansodan aikana Frank asui viisi vuotta Yhdysvalloissa, jossa hän ei saanut töitä mutta sen sijaan vaikutteita muun muassa meksikolaisesta kansantaiteesta.

Frank ihaili brittiläistä arts and crafts -liikettä. Häntä on toisinaan pidetty Marimekon esikuvana. Frank oli myös kuvataiteilija, hän maalasi akvarelleja, mutta tätä puolta hänen elämäntyöstään tunnetaan toistaiseksi vähän.

Frank sai Ruotsin kansalaisuuden 1939. Vaimonsa kuoleman jälkeen hän asui yhdessä tämän serkun Dagmar Grillin kanssa. Frank oli juutalainen, ja hänen sukulaisiaan kuoli keskitysleireillä. wiki

Josef Frank, född 15 juli 1885 i Baden nära Wien i Österrike, död 8 januari 1967 i Stockholm, var en österrikisk-svensk arkitekt och formgivare. Han var en av funktionalismens pionjärer.

Soita ja sovi ilmainen arviointikäynti!
Sähköpostitse hinta-arvio kahden tunnin sisällä!
Ripeä nouto, välitön maksu!
käteisenä tai tilisiirtona!
Haluatko vastauksen välittömästi?
Lähetä kuvat kätevästi WhatsAppin välityksellä.