Kategoriat
Yleinen

Erkki Heikkilä

OSTETAAN ERKKI HEIKKILÄN TEOKSIA

Erkki Heikkilä (1933-1996) Taidemaalari

041 473 8034 / info@ostetaanmyydaan.fi

Erkki Antero Heikkilä (5. toukokuuta 1933 Jyväskylän maalaiskunta – 3. toukokuuta 1996) oli suomalainen taidemaalari.

Taiteellinen ura

Heikkilä syntyi Jyväskylän Taulumäellä sepän perheen 11. lapseksi. Kotona suhtauduttiin koulutukseen, lukemiseen, kulttuuriin ja kaikenlaiseen itsensä kehittämiseen hyvin kannustavasti. Ensimmäinen taiteellinen esikuva Heikkilälle oli Taulumäellä hänen naapurissaan asunut Yrjö Saarinen. Heikkilä hakeutui kansalaisopistoon Helmer Selinin kuvataiteen kurssille ja vuodesta 1948 lähtien Putkilahden kuvataideleireille. Hän opiskeli vuosina 1954–1958 Suomen Taideakatemian koulussa, missä hän myös opetti 1965–1968.

Varhaistuotannossaan Heikkiä maalasi lähinnä suurehkoja tummia maisemia, joiden värisointu on syvä ja surumielinen. Oma linja alkoi löytyä 1950 luvun lopulla. Teosten lähtökohtana oli luonnonelämykseen perustuva sommitelma, joka loi elämystä vastaavan vaikutelman. Teokset olivat ilmavia ja kevyitä ja hieman kubistisvaikutteisia.

1960-luvun alussa Heikkilän työskentelyssä tapahtui merkittävä muutos. Hän hylkäsi taiteen dekoratiivisuuden. Sen sijaan hän alkoi kuvata abstraktismin keinoin uutta mystistä luontosuhdettaan, jonka hän oli löytänyt kallioista, harjuluonnosta, ympäröivissä ihmisissä ja historiassa. Näissä tekniikaltaan informalistisissa maalauksissa hän käsitteli vaikutelmaa maisemasta ja kuvasi samalla ihmisen sisäistä maisemaa. Heikkilä luopui informalismista kuitenkin melko pian ja siirtyi takaisin pehmeän figuratiiviseen taiteeseen, jota hän kutsui realistislyyriseksi.

Teokset

Heikkilän tuotannossa on lukuisasti erilaisia julkisia teoksia kuten lasimaalaus Helsingin Tammisalon kirkossa, seinämaalaukset Helsingin päärautatieaseman yläravintolassa, Keski-Suomen Osuuspankissa sekä Jyväskylän kaupungin kouluissa ja päiväkodeissa.

Erkki Antero Heikkilä, född 5 maj 1933 i Jyväskylä landskommun, död där 3 maj 1996, var en finländsk målare.

Heikkilä genomgick Finlands konstakademis skola 1954–1958. Han blev i början av 1960-talet känd för sina abstraherade informalistiska målningar, ofta fantasifulla landskap, i blandteknik och höll 1969 en utställning som bland annat bestod av en installation med målade, flyttbara stolar, färglagda kulspel m.m. I början av 1970-talet övergick han till realistiska landskapsmotiv, ofta skogsmotiv, interiörbilder och figurkompositioner. Hans måleri kännetecknas av akademiskt kunnande och högaktning för det traditionella finländska måleriet under 1900-talet. Han tillhörde på 1960-talet konstnärsgruppen Martianerna. Han undervisade vid Finlands konstakademis skola 1965–1968. Han utförde monumentalmålningar, bland annat i Helsingfors järnvägsstations restaurang 1982.

Soita ja sovi ilmainen arviointikäynti!
Sähköpostitse hinta-arvio kahden tunnin sisällä!
Ripeä nouto, välitön maksu!

käteisenä tai tilisiirtona!

Haluatko vastauksen välittömästi?

Lähetä kuvat kätevästi WhatsAppin välityksellä.