Kategoriat
Yleinen

Eino Ruutsalo

OSTETAAN EINO RUUTSALON TEOKSIA

Eino Ruutsalo (1921-2001) Taidemaalari

041 473 8034 / info@ostetaanmyydaan.fi

Eino Kalevi Ruutsalo (vuoteen 1936 Ruuth; 19. syyskuuta 1921 Tiutinen, Kymi – 2. huhtikuuta 2001 Helsinki) oli suomalainen elokuvaohjaaja ja taidemaalari.

Ruutsalo palveli toisessa maailmansodassa hävittäjälentäjänä. Ylioppilaaksi Ruutsalo valmistui vasta sodan jälkeen 25-vuotiaana vuonna 1946. Tämän jälkeen hän lähti Ruotsiin, jossa sai töitä mainostoimistossa graafikkona. Ruotsista tie johti Yhdysvaltoihin, jossa hän opiskeli maalausta ja piirtämistä Parsons School of Designissä New Yorkissa. Opinnot jatkuivat Helsingissä Taideakatemiassa, jossa hän opiskeli vuodet 1952–54.

Ruutsalon tyylisuunta oli abstrakti ekspressionismi. Hän sai 1950-luvulla paljon kansainvälistä tunnustusta ja piti näyttelyitä muun muassa Lontoossa ja Moskovassa.

1960-luvun alussa Ruutsalo vaihtoi kuvataiteen elokuvataiteeseen. Hän oli tehnyt lyhytelokuvia jo 1940–1950-luvulla, mutta 1960-luvulla valmistuivat hänen ensimmäiset pitkät elokuvansa. Hetkiä yössä (1961) oli perinteistä elokuvadramaturgiaa karttava symbolistinen elokuva. Ruutsalo keskittyi elokuvissa enemmänkin tunnelmaan kuin varsinaiseen juoneen. Samaa tyyliä jatkoi myös hänen toinen elokuvansa Tuulinen päivä (1962).

Seuraavan elokuvansa Viheltäjät (1964) Ruutsalo kuvasi Pariisissa. Se on tarina elokuvayhtiöiden varjoissa pyörivistä nuorista aloittelevista näyttelijöistä, "viheltäjistä", jotka kärttävät elokuvarooleja.

Suomessa kuvattu Laituri (1965) jäi Ruutsalon viimeiseksi varsinaiseksi pitkäksi elokuvaksi. Sen dramaturgia on hänen töistään kaikkein lähimpänä perinteisen elokuvan kerrontaa. Tragikoomisessa tarinassa Matti Ruohola näyttelee kirjailijaa, joka pakenee viinanhuuruisesta Helsingistä maalle kirjoittamaan.

1982 Ruutsalolta ilmestyi vielä hieman yli tunnin mittainen elokuva Havis Amanda – Helsingin kaunotar. Se oli fiktion keinoja käyttänyt dokumentti Helsingin Kauppatorilla sijaitsevasta kuuluisasta patsaasta ja siihen liittyvästä historiasta. Se oli samalla katsaus 1900-luvun alun suomalaiseen kulttuuriin.

Eino Kalevi Ruutsalo, född 19 september 1921 i Kymmene, död 2 april 2001 i Helsingfors, var en finländsk konstnär och filmproducent.

Ruutsalo var en banbrytare för den kinetiska eller rörliga konsten, som introducerades i Finland i slutet av 1960-talet. Bland hans arbeten märks en 17 meter lång Ljusvägg (1971) i Helsingfors stadshus och skulpturen Eldpelare (1981) på en skolgård (Meiningin koulu) i Stensvik, Esbo. Han skapade även bland annat ett stort antal kortfilmer och animationsfilmer.

Soita ja sovi ilmainen arviointikäynti!
Sähköpostitse hinta-arvio kahden tunnin sisällä!
Ripeä nouto, välitön maksu!

käteisenä tai tilisiirtona!

Haluatko vastauksen välittömästi?

Lähetä kuvat kätevästi WhatsAppin välityksellä.