Kategoriat
Yleinen

Alvar Cawén

alwar caven

Alvar Cawén (1886-1935)

Frans Alvar Alfred Cawén (8. kesäkuuta 1886 Korpilahti – 3. maaliskuuta 1935) oli suomalainen taidemaalari.

Olemme kiinnostuneita Alwar Cawénin maalauksista.

Alvar Cawén syntyi Korpilahdella kappalaisen perheeseen. Perheessä harrastettiin kuvataiteita ja musiikkia. Hän opiskeli Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa vuosina 1905–1907. Myöhemmin 1920-luvun vaihteessa Alvar Cawén toimi koulussa opettajana ja vt. johtajaopettajana. Nuoruudessaan hän teki useita opintomatkoja Pariisiin. Alvar Cawénin puoliso oli kuvataiteilija Ragni Cawén.

Korpilahden kausi

Alwar Cawén sai virikkeitä kuvataiteeseen Korpilahdella vierailleilta ammattilaisilta. Hän alkoi maalata elinympäristönsä ihmisiä ja luontoa. Hänen myöhemmän uransa värien käyttöön saattoi vaikuttaa se, että hän menetti ohimenevästi näkönsä kaaduttuaan koulumatkalla polkupyörällään. Hän näki sokeana ollessaan värejä ja väriyhdistelmiä, joita myöhemmin käytti tuotannossaan.

Oman tyylin löytyminen

Alvar Cawén tavoitteli varhaisissa, vuosien 1911–1912 maalauksissa ranskalaista, aistikasta maalauksellisuutta. Aiheet olivat vaihtelevia katunäkymiä tai henkilökuvia, toteutukset keveän helein värein toteutettuja. Nämä varhaiset teokset ovat tulleet tunnetuiksi vasta taiteilijan poismenon jälkeen. Kolmannella Pariisin-matkallaan hän tutustui kubismiin, ja oli ensimmäisiä suomalaisia, jotka sovelsivat sen rakenteellisia periaatteita vuosina 1913–15. Samalla tuli mukaan Alvar Cawénille tunnusomainen tummasävyinen väriskaala. Hänen pyrkimyksensä lähenivät Tyko Sallisen ja Marcus Collinin ekspressionismia, ja hän liittyikin 1917 Marraskuun ryhmän perustaneisiin taiteilijoihin.

Alvar Cawénin tuotannon yksi osa on lämmin henkilökuvaus, jossa kohteena ovat usein hänelle läheiset ihmiset, esimerkiksi äiti Eeva-Stiina. Taiteilijan luontosuhde kotiseutuunsa ilmenee hänen useissa eränkävijäkuvauksissaan. Samoin tulee esille suhde musiikkiin, joka oli taiteilijalle rakas harrastus. Teokset on toteutettu ohuin vedoin karkealle kankaalle, jolloin syntyi freskomainen vaikutelma.

Alttarimaalaukset

Tuotantonsa loppukaudella Alvar Cawén toteutti useita monumentaalimaalauksia. Hänen maalaamiaan alttaritauluja on Mäntän, Jämsänkosken, Kuusankosken, Lapinlahden ja Simpeleen kirkoissa. Näissä hän pyrki ilmavan keveään valon tulkintaan ja hallitun tasapainoiseen persoonalliseen ilmaisuun. Mäntän alttaritaulu on lopullisena toteutuksena säyseämpi kun siitä tehdyt luonnokset.

Marraskuun ryhmä

Marraskuun ryhmä oli ekspressionismin innoittamien suomalaisten taiteilijoiden muodostama ryhmä, joka toimi ennen ensimmäistä maailmansotaa. Sen tunnetuimpia jäseniä olivat Tyko Sallinen, Alvar Cawén, Eero Nelimarkka, Juho Mäkelä ja Wäinö Aaltonen. Muita marraskuun ryhmän jäseniä olivat Ilmari Aalto, Hannes Autere, Kalle Carlstedt, Mikko Carlstedt, Marcus Collin, Ragnar Ekelund, Gabriel Engberg, Uuno Eskola, Einar Ilmoni, Karl Ingelius, Jussi Jylänki, Albin Kaasinen, Viljo Kojo, Paavo Leinonen, Anton Lindforss, Arvo Makkonen, Alex Matson, Kosti Meriläinen, Juho Rissanen, Jalmari Ruokokoski, Inni Siegberg ja Antti Wanninen.

Marraskuun ryhmä seurasi kansainvälistä kubismisuuntausta ja suhtautui väreihin kielteisesti, vaikka ryhmän johtaja Sallinen tekikin uransa alkuaikoina kokeiluja puhtaan paletin ja sateenkaaren väreillä. Yleensä ottaen ryhmän värimaailma oli hyvin tumma ja maanläheinen. Kansalliset aiheet olivat pääosassa. Suomalaisissa taidepiireissä ei kuitenkaan arvostettu uusia taidesuuntauksia, ja etenkin Sallisen vapaata, voimakasta tyyliä arvosteltiin varsin voimakkaasti.

Vaikka ryhmä syntyikin Sallisen ympärille suunnan ensimmäisenä edustajana on usein pidetty Juho Mäkelää, jonka voimakkaat maalaukset herättivät huomiota 1910-luvulla.

Marraskuun ryhmä piti ensimmäisen näyttelynsä vuonna 1916. Ryhmittymä piti eri kokoonpanoissa viisi näyttelyä vuosien 1916-1924 välillä. wikipedia

Olemme kiinnostuneita ostamaan Alvar Cawénin maalauksia. Otathan yhteyttä hinta-arviota varten puhelimitse tai sähköpostitse!

Yhteydenotot:

ma – la 9.00 – 20.00

sunnuntaisin & pyhäpäivinä 10.00 – 18.00

gsm. 040 58 67 989 / info@ostetaanmyydaan.fi