Lennart Forstén


OSTETAAN LENNART FORSTÉNIN TEOKSIA

Lennart Forstén (1817-1886) Taidemaalari

041 473 8034 / info@ostetaanmyydaan.fi

Berndt Lennart Forstén (s. 9. elokuuta 1817 Kuopio – 27. helmikuuta 1886) oli suomalainen taidemaalari, piirtäjä ja runoilija. Varsinaiselta ammatiltaan hän oli tie- ja vesikulkulaitosten ylihallinnon yli-insinööri ja everstiluutnantti ja valvoi tässä ominaisuudessa Konnuksen kanavan rakennustöitä.

Forsténin vanhemmat olivat kamarineuvos Carl Gabriel Forstén ja Maria Charlotta, piispa Johan Molanderin tytär. Hänen puolisonsa oli Alfonsine Fredrique Adelaide o.s. Stjernvall. Lapsista Torsten Karl perusti Suomen eläinsuojeluyhdistyksen ja tyttärenpoika Eero Corell jatkoi yhdistyksen puheenjohtajana.

Forstén opiskeli Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa 1875–1876. Hän oli Suomen Taiteilijaseuran jäsen. Teoksia oli ensi kerran näyttelyssä 1847.

Forsténin teoksia on julkisissa kokoelmissa Ateneumin ja Tampereen taidemuseoissa ja Cygnaeuksen galleriassa. Hän osallistui teoksen Finland framställdt i teckningar kuvittamiseen 14 piirroksella. Teos ilmestyi 1845–1852.

Runoilijana Forstén toimitti runokokoelman Finska kadetten, johon hän kirjoitti itse 14 runoa. Muista kokoelman kirjoittajista ahkerin oli hänen identtinen kaksoisveljensä Torsten Wilhelm Forstén 13 runolla. Forstén osallistui runoillaan myös teoksiin Lärkan (1845) ja Necken (1847 ja 1849). Forstén oli ensimmäinen suomalainen runoilija, joka käytti Suomen sodan (1808–1809) tapahtumia runossaan "Slaget vid Virta Bro". Aihepiiri on sama kuin myöhemmässä J. L. Runebergin Sandels-runossa. Forsténilla oli kuvaamiensa taistelujen vaiheista ensi käden tietoa, sillä hänen isänsä Carl Gabriel Forstén oli Partalassa Sandelsin luona majoitus- ja tiedustelutehtävissä hyvän paikallistuntemuksensa vuoksi.

Teoksia

  • Kivipiirros Tammerkosken yläjuoksusta, 1847

Berndt Lennart Forstén, född 9 augusti 1817 i Kuopio, död 27 februari 1886 i Helsingfors, var en finländsk målare, grafiker och poet.

Lennart Forstén var ett av åtta barn till Carl Gabriel Forstén och Maria Charlotta Molander, dotter till biskopen Johan Molander och syster till Aurora Fredrika Järnefelt. Han var tvillingbror till poeten Torsten Wilhelm Forstén. Han utbildade sig på Finska konstföreningens ritskola. Hans första separatutställning var 1847.

Som poet debuterade Lennart Forstén med 14 dikter i samlingen Finska kadetter' 1846. Till samma diktsamling bidrog hans tvillingbroder Torsten Wilhelm Forstén med 13 dikter. Han bidrog också till Lärkan 1845 och Necken 1847 och 1849.

Han var gift med Fredrika Carolina Adelaide Alfonsine Stjernvall. Paret hade sex barn.

Soita ja sovi ilmainen arviointikäynti!
Sähköpostitse hinta-arvio kahden tunnin sisällä!
Ripeä nouto, välitön maksu!
käteisenä tai tilisiirtona!
Haluatko vastauksen välittömästi?
Lähetä kuvat kätevästi WhatsAppin välityksellä.